НИНІШНЬОГО РОКУ, як і минулого, ми зустрічаємо великодні свята в умовах повномасштабної війни. Саме це насамперед і зумовило високу інфляцію на споживчому ринку України: за минулий рік – 26,6 відсотка. Причому ціни на харчові продукти зросли на 27,1 відсотка. За даними Держстату, найбільше подорожчали яйця – на 80,3 відсотка; фрукти – на 74,9; риба та рибопродукти – на 44,1; овочі – на 36,2; цукор – на 32,5 відсотка.
За січень-лютий 2023-го ціни у середньому піднялися на 1,5 відсотка. Найбільш відчутно додали в ціні овочі – плюс 21,2 відсотка, фрукти – плюс 5,9, молоко та хліб – плюс 2,5 відсотка.
Проте експерти стверджують, що напередодні Великодня [цього року римо-католики відзначають свято 9 квітня, греко-католики та християни східного обряду – 16 квітня] відчутного стрибка цін не буде – можуть трохи подорожчати лише деякі продукти.
Минулими вихідними «МИГ» провів свій моніторинг цін і з’ясував, у яку суму цьогоріч запоріжцям обійдеться традиційний великодній кошик.
ОДИН із головних символів Великодня – паски та крашанки. Минулого року передсвяткові ціни на яйця у Запоріжжі коливалися в межах 20-29 гривень за десяток. Але восени вже коштували 80–100 гривень. Проте за останні місяці ціна на курячі яйця дещо знизилася. Зокрема, на Критому ринку у перші дні квітня їх можна було купити по 55-67 гривень за десяток. Приблизно така сама ціна і в супермаркетах.
Традиційні великодні кекси-паски також не дешеві. Маленька пасочка на 100-120 г коштує в середньому 75 гривень [торік – 25 грн], півкілограмова – 200 грн [70-100 грн]. Але є великодня випічка і по 400-600 грн. Все залежить не тільки від ваги, але також від декору та наявності додаткових інгредієнтів – родзинок, кураги, горіхів тощо.
ЩОДО борщового набору, то незмінною залишається ціна тільки на картоплю. Вона, як і раніше, коштує 12-13 грн за кілограм [у деяких супермаркетах навіть дев’ять гривень]. Для порівняння: рік тому картоплю продавали по 15 гривень за кілограм.
А от буряк навіть подешевшав – з 20-ти гривень за кг у грудні минулого року до 17-15 грн у кінці березня цього року.
Інші овочі суттєво додали в ціні.
Так, моркву зараз продають по 45 грн за кг [наприкінці 2022 р. – 25 грн], цибулю – по 52 грн [25 грн], капусту минулого врожаю – по 25 грн [15 грн].
Ціни на свіжі парникові овочі взагалі захмарні. Огірки на ринку пропонують по 130-180 гривень за кілограм [у квітні минулого року продавалися по 90-130 грн], томати – по 75-120 грн [65-100 грн], ранню капусту – по 75 грн [55-60 грн] .
Крім імпортних, у продажу з’явилися і перші тепличні овочі українського виробництва. За словами одного із продавців, їх везуть із Умані. До війни, зазначив він, постачання було переважно з Дніпропетровського та Запорізького регіонів. Але зараз більшість Запорізької області під окупацією, а Дніпропетровська перебуває під постійними обстрілами. З цієї причини багато тепличних підприємств або закриті, або значно скоротили обсяги виробництва.
Ціна на зелень з початку року не змінилася і залишається «стабільно високою» – 350 грн за кг [рік тому – 250 грн за кг]. Реалізатори, щоби продати товар, формують невеликі пучки за ціною 20-30 грн за один.
– Зараз більшу частину товару ми привозимо з Одеси, тільки кінзу отримуємо з Грузії, – пояснює продавчиня. – Але вже до кінця квітня ціни мають знизитися, бо петрушку та кріп нам поставлятимуть із сусідньої із Запоріжжям Григорівки. Там, незважаючи на обстріли, селяни продовжують вирощувати зелень у невеликих теплицях-«балаганах».
ІЗ М’ЯСНИХ продуктів з початку року майже не змінилися ціни на охолоджене м’ясо [хоча якщо порівнювати з цінами на Великдень-2022, то вони зросли досить помітно]. Минулими вихідними на Критому ринку охолоджену м’якоть свинини можна було придбати по 150-170 гривень за кілограм [рік тому – по 110-120 грн], яловичину – по 180-200 грн [160-170 грн].
За тушку курки-бройлера просили 88 грн за кг.
Домашній птах обійдеться набагато дорожче. Зокрема, за бройлера просять уже 120 грн за кг, за качку – 200 грн. Тушка кролика коштує 250 грн за кг.
Не кожному по кишені будуть і м’ясні делікатеси домашнього приготування. За рік вони подорожчали на 40–50 грн. Солоне сало з м’ясними прожилками на ринку нині продають по 280 грн за кг, буженину – по 300 грн, балик та домашню смажену ковбасу – по 320 грн.
Світлана ШКАРУПА
Фото автора
Матеріал підготовлено в рамках проєкту “Слово правди – наша зброя”