Укомплектування кухні необхідним приладдям — завдання не з легких. По-перше, потрібно врахувати безліч нюансів. По-друге, на ринку представлений такий величезний асортимент різноманітних кухонних інструментів і посуды, що очі розбігаються.
Експертам мережі магазинів «Будинок посуду» знайомі всі складнощі, з якими доводиться стикатися господаркам при виборі начиння. Тому ми склали список з десяти (і ще парочки) найменувань кухонного приладдя, яким варто обзавестися в першу чергу. Для зручності розділили їх на три категорії за черговістю використання у процесі створення страв.
Для підготовки продуктів
Перше, що вам знадобиться для приготування практично будь-якої страви, — це обробна дошка. Причому за правилами на кухні їх має бути дещо — окремі дошки під кожен тип продуктів: для м’яса, для риби, для овочів та фруктів, для хліба. Це мінімальний набір. Його можуть доповнювати дошки не лише для обробки продуктів, але й для подачі.
Найпопулярнішими матеріалами обробних дощок є:
- бамбук;
- дерево;
- пластик.
Зручний розмір та форму вибирайте на власний розсуд.
Компанію дошкам складають кухонні ножі. Зручно, коли на кухні є різні види ножів, які можна використовувати для різних цілей. Ось список основних типів ножів:
- універсальні;
- кухарські;
- для м’яса та птиці;
- для овочів;
- для піци;
- для хліба;
- сантоку.
На додачу можна замовити овочечистку та кулінарні ножиці. Якщо ви не можете самостійно визначитися з потрібними типами, вибирайте вже готові набори. Вони скомпоновані таким чином, щоби закрити всі потреби. Набори зручні тим, що часто комплектуються підставкою, в якій зберігаються всі ножі.
Для приготування їжі
Продукти нарізані — можна приступати до їхньої термічної обробки. І тут нам не обійтися без каструль і сковорідок.
Каструлі
Мінімальним набором вважається каструльне тріо: велика 3-5-літрова ємність для першого та дві каструлі розміром меншим для гарнірів та розігріву страв. Вибираючи обсяг, орієнтуйтеся на кількість членів сім’ї:
-
-
- для супів — з розрахунку по 0,7 – 1 л на одну особу;
- для гарнірів — по 0,5 л на кожного;
- для розігріву — по 0,3 л на особу.
-
Що більше домочадців, то більше буде і каструль. Виготовлені вони можуть бути з алюмінію, корозійностійкої сталі або термостійкого скла.
Сковороди
Сьогодні у продажу є така різноманітність сковорідок, що воно будь-кого поставить у глухий кут. Щоб спростити собі завдання, дайте відповідь на питання, які страви ви волієте готувати. Регулярно смажте м’ясо та рибу — купуйте сковороду-гриль із рифленим дном. Любіть східну кухню — обзавіться глибокою сковородою вок. Часто готуйте млинці та оладки — вибирайте млинець з низькими бортами.
Можна зробити ще простіше і купити одну універсальну сковороду середнього розміру для смаження різних продуктів. Або підібрати дві сковорідки: одну велику товстостінну для тривалої термічної обробки, іншу — меншого розміру для швидкої обсмажування.
Головне, щоб у вибраної вами сковороди були багатошарове дно, якісне антипригарне покриття та зручна термостійка ручка.
Кришки
Каструлям та сковородам потрібні кришки відповідного діаметра. І якщо каструлі продаються разом із кришками, то для сковорідок їх зазвичай потрібно докуповувати окремо. При цьому можна заощадити: для декількох предметів (наприклад, каструлі та сковороди) однакового діаметра можна мати одну кришку (якщо, звичайно, не планується використовувати цей посуд одночасно).
Для зберігання великої кількості кришок зручно використовувати спеціальні підставки. А щоб не обпалювати руки об гарячий посуд, не забудьте прикупити парочку прихваток
Інші інструменти
Під час приготування страв вам також знадобиться ряд кулінарних пристроїв для збивання, розмішування, перевертання та виконання інших дій, що супроводжують готування. Це віночок, ополоник, кухарські ложка та вилка, шумівка, лопатка.
Для сервірування столу
Коли з кухні доноситься аромат готових страв, саме час приступати до сервірування столу. Прилад для повсякденного використання включатиме тарілки, столові прилади (ножі, вилки, ложки) і кружки.
Список посуду для святкового сервірування ширший: до зазначених предметів додадуться страви для подачі, ємності для різних та інше.